Plotseling rijk in south dakota (Ilvy Njiokiktjien)

Knipsel

Uit NRC:
De nieuwe olievelden van Noord-Dakota trekken duizenden Amerikanen uit het hele land aan die hopen er hun fortuin te maken. Het stadje Williston is het hart van de oliekoorts, en fotografe Ilvy Njiokiktjien legde samen met NRC-journaliste Rosanne Kropman vast hoe deze plek razendsnel veranderde.

Zo’n 800.000 vaten ruwe olie per dag produceert Noord-Dakota. Elke maand worden er 185 nieuwe bronnen geslagen. Alleen Texas produceert meer olie. Kortom: de staat toont zich een economische wonder. “De economie bloeit, de samenleving bloedt”, zo omschrijft Njiokiktjien de kleine stad Williston na haar bezoek. De streek is rijk geworden van de olie, maar niet alle inwoners zijn blij met de veranderingen.

“Vroeger was het hier rustig. Kon je een bar inlopen en herkende je iedereen. Er waren een paar kerken, één McDonald’s, een bowlingbaan, een stripclub. Huizen met keurig gemaaide gazons, brede wegen door golvende graanvelden. Dat is nu heel anders.”

Thompson deed zijn verhaal ook tegenover Njiokiktjien, die met haar foto’s Williston portretteerde. Ze combineerde de foto’s met het verhaal van Thompson, en dit is het resultaat:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s