Lezen over fotografie: fotodetective van Hans Aarsman

De inspiratiebron voor Hans Aarsman’s manier van foto’s analyseren was Sherlock Holmes. Holmes:’ It is human nature to see what we expect to see, and that is why we so seldom observe and notice what we see.’ Aarsman neemt je als lezer mee in zijn werkwijze, in zijn denkstappen. Het levert een informatief en zeer prettig leesbaar boek op.

Een van zijn stukjes gaat over deze foto van Stepan Rudik, winnaar bij World Press in 2010. In dit beeld heeft Rudik een klein stukje voet dat op de achtergrond zichtbaar was geretoucheerd. Manipulatie van beeld is niet toegestaan bij World Press, dus de foto wordt van de site van World Press gehaald. Fotograaf Rudik reageert door zijn originele fotobestand te tonen (de foto in kleur). Inderdaad bij de duim is een stukje voet zichtbaar en bij de zwart/wit versie niet meer. Maar wat is de eigenlijke manipulatie hier?  Aarsman:’ Maar verder lijkt het of je twee verschillende wereld voor je hebt, zoveel verschillen de foto’s van elkaar. […] De kleurenfoto heeft de rommelige sfeer van een kiekje. Maar de zwart/wit foto ademt in alles de sterke sfeertekening van de grote emotionele reportage. Alles is stemmig. het licht is stemmig, de zwart-witten zijn het, de uitsnede die al het overbodige weglaat. De oorspronkelijke foto en de bewerkte foto verschillen als een boodschappenlijst van een gedicht. Dit verschil is te danken aan manipulatie.’

De fotodetective is niet de gebundelde versie van de fotocolums die Aarsman voor de Volkskrant schrijft. De fotodetective neemt je mee in zijn werkwijze. Wat gebeurt daar? Het gaat niet over vorm maar over inhoud. Lezen dus!

ISBN: 978 90 5759 4533

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s